Automatisering is de toekomst

Bijna vier op de tien Nederlandse werknemers lopen de kans de komende twee decennia vervangen te worden door computers, robots en andere machines. Vooral onder administratief personeel (720 duizend Nederlanders) en fabrieksarbeiders (301 duizend Nederlanders) dreigt automatisering de werkgelegenheid te vernietigen.

Dat blijkt uit berekeningen van de Volkskrant op basis van een Oxford-studie naar de gevolgen van automatisering voor de Amerikaanse werkgelegenheid. Onderzoekers Carl Frey en Michael Osborne brachten vorig jaar voor meer dan 700 beroepen in kaart hoe groot de technologische barrières zijn om ze te kunnen vervangen door machines.

Automatisering: De cijfers

Ze gaven beroepen een cijfer tussen de 0 (niet te automatiseren) en 1 (makkelijk te automatiseren). Recreatietherapeuten (0,0028) kwamen er het beste vanaf, telemarketeers, belastingadviseurs, horlogereparateurs, verzekeringsacceptanten en data entry-klerken (allen 0,99) het beroerdst.

Frey en Osborne concludeerden dat 47 procent van de huidige Amerikaanse werknemers binnen twee decennia kunnen worden weggeautomatiseerd. Deze werknemers hebben een beroep dat 0,7 of hoger scoort op de schaal van automatiseerbaarheid. In Nederland heeft 39 procent van de werknemers een baan in deze gevarenzone. Het verschil is te verklaren doordat verhoudingsgewijs meer Amerikanen een beroep hebben dat makkelijk te automatiseren valt, zoals verkoper, kantoorklerk of assemblagemedewerker.

Administratief personeel, zoals boekhoudkundig medewerkers (286 duizend Nederlanders) en secretaresses, data-invoerders en andere administratief medewerkers (179 duizend Nederlanders), dreigen het zwaarst getroffen te worden door automatisering. De beroepen in deze categorie scoren gemiddeld 0,94 op de schaal van automatiseerbaarheid.

Wilt u dit bericht verders lezen? Klik hier

C.A.T. Control Systems 

C.A.T. Control Systems levert sinds 1997 vele producten en systemen voor toegangsautomatisering. De kracht en toegevoegde waarde van CAT ligt in de combinatie van hardware en software. Hiermee kan o.a. de toegangscontrole tot uw terrein, gebouwen en faciliteiten op maat worden gepersonaliseerd en geautomatiseerd. Het is daardoor bijvoorbeeld mogelijk om de toegangscontrole tot uw parkeerterrein of restaurant centraal te regelen en op afstand te besturen.

%d bloggers liken dit: